>
20.09.2024 - Aluminyumcuyuz & Alüminyum üzerine güncel bilgiler

Neden Alüminyum Jant En İyisi?

emre toktas

Yazarın şu ana kadar yazılmış 21 makalesi bulunuyor.

Doğru malum hatalar ve tavsiyeler

Jant bir güvenlik parçasıdır,  güvendiğiniz bir ürünü alın.

Araçların kişiselleştirilmesi amacı ile kullanılan ürünlerin başlangıcında jant gelir. Görselliğin haricinde; doğru jant seçilmesi durumunda performans, sürüş konforu ve sürüş ekonomisi şeklinde kriterleri pozitif yönde iyileştiren hafifçe alaşım jantlarla ilgili bilinmesi ihtiyaç duyulan en mühim mevzu jantın dirimsel ehemmiyet taşıyan bir güvenlik parçası olduğudur. Güvendiğiniz bir ürünü alın.

Aracınıza uygun çap ve genişlikte jant alın.

Jantların hangi malzemeden üretilir?

Jantlar genel olarak dört değişik malzemeden üretilir.

Sac jant; Çelik sac malzemeden iki parçanın soğuk formlanması ve kaynakla birleştirilmesi ile üretilir. Genel olarak siyah renkte üretilir. Görsel kaygılarla ön yüzeyini tamamen kapatan plastik kapaklar kullanılır.

Son yıllarda otomobil firmaları tarafınca alüminyum alaşım jantlara benzeyen, tasarlanan kol yapısına nazaran biçim verilmiş, dolayısıyla ilk bakışta alaşımlı jantlara benzeyen sac jantlar da kullanılmaya adım atmıştır.

Alüminyum alaşım jant; yanlış bir kullanım ile, vatanımızda çoğu zaman çelik jant olarak tanımlanır. Araç-gereç tipine bağlı olarak minik değişimler olmakla beraber %90 alüminyum %10 silisyum alaşımıdır. Alaşımı oluşturan titanyum, magnezyum benzer biçimde öteki malzemelerin toplam miktarı %1 in altındadır.

Magnezyum alaşım jantlar; yüksek maliyeti sebebi ile bir tek Formula 1 ve bazı süper araçlarda kullanılmaktadır. Dünyadaki toplam üretimi oldukca düşüktür.

Kompozit jantlar; son yıllarda karbon fiber ve polimer kompozitli, yapısı itibariyle dayanımı yüksek dolayısıyla da oldukça hafifçe jantlar fuarlarda yerini almaya adım atmıştır. Maliyeti ve zor üretim koşulları sebebiyle tutarları yüksek, üretim adetleri düşüktür.

Birkaç tavsiye daha…

Satın alırken jantların görsel kontrolünü yapınız. Yüzeyinde delik şeklinde görünen döküm boşlukları olmamalıdır.

Bijon ya da somunların araca monte ederken janta oturmuş olduğu yüzeyde boya olmaması gerekir. Bu yüzeylerin boyalı olması gevşemeye niçin olabilir.

Kaliteli bijon/somun kullanınız. (Mümkünse orjinal bijon/somunları kullanınız.) Krom görünümlü parlak bijonların üzerlerindeki kaplama sebebiyle gevşemeleri söz mevzusu olabilir, seçmeyin ya da belirli aralıklarla deneyin.

ETRTO (Avrupa Lastik ve Jant Teknik Organizasyonu) binek araçlarda 210 km/s ve üstü hızlarda kullanılan tubeless (şambrelsiz) V,W,Y ve ZR tipi lastikler için metal supap kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Kışın kesinlikle kış lastiği kullanınız. Kış lastiği kar lastiği değildir, soğuk hava koşullarında kullanılması ihtiyaç duyulan lastiktir.

Aldığınız jantın aracınıza işlem yapılmadan sorunsuz monte edilebiliyor olması gerekir.

Aldığınız jantın aracınıza ek işlem yapılmadan monte edilebiliyor olması gerekir. Göbek büyütme, off-set yüzeyinden talaş kaldırma, bijon deliklerinde değişim benzer biçimde işlemlerin yaptırılmasını CMS olarak önermiyoruz. Jantlarda off-set mesafesini ayarlamak için araya parça (flanş) konulması tercih edilmemesi ihtiyaç duyulan bir durumdur, mecburi ise kullanılan parçanın kalınlığı kadar bijon boylarının uzatılması gerekir. Aracınızda bijon yerine somun kullanılıyorsa 5mm.’den kalınca flanş asla kullanmayınız, flanş sebebi ile saplama boyu kısalacak somunun tuttuğu diş sayısı azalacaktır.

Aldığınız jantın aracınızın ağırlığını taşıyabilir olması gerekir.

Jantların gerek geometrik özellikleri, gerekse kontrol ağırlıkları değerlendirilerek hazırlanan, jantların kullanılabileceği araçların listesini gösteren tabloya aplikasyon tablosu denir. Aplikasyon tablosu jant seçiminde güvenliğiniz açısından başvurulacak en mühim kaynaktır. Bu tabloda jantın kontrol yükü ve vasıta ağırlıkları ne olursa olsun bulunmalıdır. Bir tek PCD ve off-set bilgilerinden oluşan bir tablo jantın yük kapasitesini güvence etmez, dolayısıyla yetersizdir.

Aplikasyon tablosu olmayan ya da tablosunda jant kontrol yükü ve vasıta ağırlığı bilgisi olmayan jantların bazılarının üstünde (kol arkalarında) kontrol yükü yazabilir. Yazan bu kıymet aracınızın maksimum aks yükünün yarısından büyük olmalıdır. Kontrol yükü kıymeti de yazmıyorsa o jantın araca uygunluğu ile ilgili düşünce yürütmek mümkün değildir.

Web sitemiz üstünden süzme fonksiyonlarını kullanabileceğiniz ya da isterseniz tamamını indirebileceğiniz aplikasyon tablomuzda seçtiğiniz CMS jantının uygun olduğu araçlar içinde sizin aracınız yoksa o jant ya aracınıza uygun değildir ve kullanımı risklidir.

Jantımızı ne kadar büyütmeliyiz?

Aracınıza uygun çap ve genişlikte jant alınız. Uzun ömürlü ve sıhhatli bir kullanım için, CMS olarak orjinal jant ölçülerinizin çap ve genişliğini 2″ den fazla büyütmenizi önermiyoruz.

 Jant genişliği ve çapını büyütmenin pozitif yönde tesirleri;

1. Aracın görsel algısını değiştirir.

2. Islak olmayan zeminlerde yol tutuşu artacaktır.

3. Kullanılacak yeni lastiğin yanak mesafesi daralacağı için sürüş tepkileri hassaslaşır.

4. Gene lastiğin yanak mesafesindeki azalmadan dolayı dönemeç alırken daha azca yatacaktır.

5. Performans lastikleri ile kullanılabilir.

Jant genişliği ve çapını büyütmenin negatif tesirleri;

1. Jant çapı büyüdükçe lastik yanak kalınlığı, dolayısı ile sürüş konforu da bir miktar düşer.

2. Lastik genişliği arttıkça ıslak ve ıslak zeminde yola tutunma azalır.

Jant çapını ve genişliğini tavsiye edilenden fazla büyütmenin tesirleri;

1. Lastiklerin yanak kalınlığı oldukca inceleceği için jantınızın darbe alma ve eğilme riskleri artacaktır.

2. Sürüş konforu hissedilir derecede düşecektir.

3. Vasıta iz genişliğinin artması durumunda direksiyonda ağırlaşma hissedilebilir.

4. Vasıta iz genişliğinin artması durumunda vasıta dönüş çapı büyür.

5. Debriyaj sistemi ve yakıt tüketimine negatif tesirleri olabilir.