>
10.10.2024 - Aluminyumcuyuz & Alüminyum üzerine güncel bilgiler

Alüminyum Eloksal Nedir? (1.Bölüm/8.Bölüm)

aluminyumcuyuz

Yazarın şu ana kadar yazılmış 145 makalesi bulunuyor.

Alüminyum Eloksal Nedir? (1. Bölüm)
Alüminyum’un çevresel etkilerle korozyona uğramaması için alüminyumun üstüne bir nevi kaplama yapılması işlemiştir. Bir çok aluminyumcuyuz.com takipçisi :” alüminyum eloksal nasıl yapılır?, Alüminyum eloksal nedir?, Neden alüminyum profillere eloksal yapıyoruz? , Renkli eloksal nasıl yapılır? , mavi renkli eloksal yapmak istiyorum? Mavi renkli eloksal nasıl yapılır? gibi sorular soruyorlar. Artık bize de alüminyum eloksal hakkında detaylı bilgiler yazmak düşer.

Alüminyum eloksal neden yapılır?
Bildiğiniz üzere demir hava ve suyun ya da nemin etkisiyle paslanır. Peki Alüminyum paslanır mı? Evet Alüminyum da bir nevi paslanır yani korozyona uğrar. Alüminyum doğada belirli bir zaman kaldığı zaman hava ve nemin tesiriyle korozyona uğrar. Bizim alüminyum üzerindeki küçük noktasal boşlukları bir nevi kapıları kapatmamız gerekir ki alüminyum korozyona uğramasın ve hava alüminyumu bozmasın.
Alüminyum Eloksal Nelere Yapılır? Alüminyum eloksal kaça ayrılır?
Alüminyum eloksal alüminyum parçalara ve alüminyum profillere yapılır. Alüminyum eloksal bu bağlamda ikiye ayrılır. Birincisi parça eloksaldir, bir diğeri profil boy eloksaldır. Alüminyum parça eloksal yapılan işletmelerde eloksal havuzlarının boyları 2-3-4 metre civarında olur. Alüminyum profil eloksal yapılan yerlerde ise profil boylarından dolayı, alüminyum eloksal havuzlarının boyları 6-7-8 ve 9 metre civarında olur. Yapılış şekline göre alüminyum eloksal 2’ye ayrılır. Yatay alüminyum eloksal, dikey alüminyum eloksal.

Yatay alüminyum eloksal nedir? Yatay Alüminyum eloksal nasıl yapılır?
Alüminyum eloksal havuzlarının yatay olarak uzandığı eloksal şekline yatay alüminyum eloksal denir. Yatay alüminyum eloksal’ın avantajları daha fazladır. Ayrıca yatırım maliyeti daha uygundur.
Alüminyum Yatay Eloksal’in avantajları nelerdir?
1- Yatırım maliyeti dikey eloksala göre 3-4 kat daha ucuzdur. Alüminyum dikey eloksal de rastlanan alt taraf ve üst taraf farklılık problemi, yatay eloksal de gerçekleşmez.
2- Alüminyum Yatay Eloksal’de kullanılan malzeme daha azdır.
Dikey Alüminyum eloksal nedir? Dikey Alüminyum eloksal nasıl yapılır?
Alüminyum eloksal havuzlarının dikey olduğu eloksal şekline dikey alüminyum eloksal denir. Dikey alüminyum eloksal ın avantajları aşağıdadır:
Dikey Alüminyum Eloksal’in Avantajları Nelerdir?
1- Öncelikle alüminyum profilleri yükleme ve boşaltma esnasında daha az insan gücü kullanılır.
2- Eloksal işlemi sırasında çevresel kirlenme daha azdır.
3- Yapılan alüminyum eloksal vb işlemler sonrası alüminyum eloksal sıvılarının ve kimyasallarının damlaması ve profilden süzülmesi daha kolay olduğu için rahatlıkla bir işlemden diğer işleme geçilebilir.
4- Çoklu üretimde
Dikey Alüminyum Eloksal’ın Dezavantajları Nelerdir?
1- Yatırım maliyeti işletmeden işletmeye değişmek üzere 3-4 kat fazladır. Örneğin yatay alüminyum eloksal tesisi 1,5 M Euro’dan başlayan fiyatlarla kurulabiliyorsa, dikey alüminyum eloksal 4-5 Milyon Euro’dan aşağıya kurulamaz. (2016 Mayıs verileri)
2- Alüminyum eloksal öncesi gerçekleştirilen mekanik parlaklık işlemleri ve kumlama sonrası yüzey işlemleri, taşıma vb işlemler esnasında etkilenecek ve yüzey kalite problemleri çıkacaktır.
3- Üretim maliyeti benzer şekildeki yatay alüminyum eloksala göre aşağıdaki şekilde etkilenir ve fazladır:
– Alüminyum eloksal havuzundaki elektrik enerji tüketimi ve alüminyum elektrocolor tankındaki elektrik tüketimi, uzun aralıklı katodlar nedeniyle daha fazladır.
– Alüminyum dikey eloksaldaki yoğunlaşma tanklarında kimyasal tüketimleri oldukça fazladır. Çünkü eloksal ve tanklardaki sıvılar nerdeyse iki kat kullanılmak zorundadır.
– Alüminyum yatay eloksal dekinden farklı olarak alüminyum dikey eloksal de ısıtma ve soğutma tankları iki kat daha büyüktür. Alüminyum dikey eloksal deki havuzların büyüklüğünden dolayı soğutma ve ısıtma giderleri neredeyse iki kat daha fazla enerji tüketirler.
4- Jig diye de tabir edilen, alüminyum eloksal bağlama pensleri, yatay eloksaldekinden farklı olarak dikey eloksal de daha pahalıdır. Dolayısı ile dikey eloksal de pensler yani eloksal penseleri, eloksal tutamaçları kırılırsa, tamir edilmeleri ve yenilenmeleri daha fazla maliyetlidir.
– Alüminyum eloksal de ki tutucu sistemlerin bakım maliyetleri de oldukça fazladır. Vinç vs.
5- Alüminyum yatay eloksal de vinç in havuzlar arası hareketi daha yavaştır. Diğerinde daha hızlıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Johnette dedi ki:

    With all these silly websties, such a great page keeps my internet hope alive.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.