>
08.09.2024 - Aluminyumcuyuz & Alüminyum üzerine güncel bilgiler

Alüminyum Tavalara ve Alüminyum Folyoya Dikkat!

emre toktas

Yazarın şu ana kadar yazılmış 21 makalesi bulunuyor.

Kamp yaşamı içinde yiyecek söz mevzusu olunca alüminyum tencere en fazlaca tercih edilen ürünlerden. Hafifçe olması, acele ısınıp, acele soğuması ve fiyatlarının makul olması şeklinde özellikleri ile öne çıkıyor. Öteki taraftan alüminyum folyo ise kamp ateşi üstündeki marifetleri ile yaşam kurtaran bir ürün. Kolay, ergonomik ve fazlaca amaçlı.

Yalnız ilkin şunları bilmekte yarar var;

  • Alüminyum yeryüzü de en fazlaca bulunan metaldir ve havada, karada, naturel kaynak sularında vs. her yerde bulunmaktadır.
  • Taze meyveler, sebzeler ve etler de alüminyum içermektedir.
  • Bazı ilaçlar (aspirin ve mide ilaçları benzer biçimde) , kozmetik sektöründe kullanılan bazı ürünler de belli dozlarda alüminyum içermektedir.
  • Araştırmalara bakılırsa bir erişkin günde averaj 5-15 mg alüminyum tüketmektedir.
  • Vücuda alınan alüminyum dışkı ve idrar yolu ile atılmaktadır.

1. Alüminyum tavalar ve kaplar zararı dokunan mı?

İnsan vücudu azca miktarlarda ki alüminyumu kolaylıkla vücuttan atabilmektedir. Bu da demek oluyor ki mühim olan doz. Abartılmadığı sürece alüminyum alımı sorun teşkil etmiyor. Peki ne kadar bu miktar? Dünya Sıhhat Örgütüne nazaran sıhhatli bir insan günlük olarak 50 mg ‘a kadar (üst limit)  alüminyumu sindirebilir. Tencere ve tencerelerden aldığımız miktar bunun altında.

Ne kadar alüminyum yemeğimize karışıyor?

Her pişirmede tencere ve kaplardan yemeğinize karışan miktar ortalama 2-9 mg. Bu durumda 50 mg olan kotayı doldurmadığı için ziyanı yok şeklinde görünüyor fakat unutmayalım; bu bir tek tavadan geçen miktar. Gıdalardan, sulardan, havadan vs.. aldığınız alüminyum ile birleşince riskli miktarlara ulaşabilir.

Şu demek oluyor ki kabaca söylemek gerekirse eğer hususi bir sıhhat probleminiz yoksa, günde yalnız 1 yemeği alüminyum tencerede yemeniz durumunda mühim bir risk oluşturmuyor. Dolayısı ile şu şekilde diyebiliriz.

kamp ve tabiat etkinlikleri kapsamında, kısaca haftada 1-2 gün, alüminyum kaplarda pişen yemeğin insan sağlığına bir ziyanı yoktur

Alüminyum tencere ve tavalar ile ilgili dikkat edilecekler

  • Alüminyumun yiyeceklere geçmesini engellemiş olan anodize edilmiş ürünleri tercih edin.
  • Kabınızı ilk aldığınızda yüzeyi mat bir hal alıncaya dek içinde su kaynatırsanız bu da alüminyum geçişini engellemiş olan organik bir oksidasyon sağlıyor.
  • Temizleme esnasında kazıma, fırçalama ya da telle ovma şeklinde yöntemlerden kaçının.
  • Asitli ürünler kullanmamaya dikkat edin. (örnek : domates, yapraklı sebzeler)
  • Her gün kullanmayın
  • Çizik ve bozulmuş tavaları kullanmayın

Bu mevzulara dikkat ettiğiniz sürece mühim bir tehlikesi yok.

2. Alüminyum folyo ile pişirmek zararı dokunan mı?

Evet!… Alüminyum folyo yapısı itibarı ile tencere ve tencerelerden birazcık daha değişik. Folyolar tek kullanımlık ürünler ve kullanmadan ilkin tavalarda ki şeklinde bir işleme tutulmuyorlar. Meydana getirilen araştırmalara bakılırsa alüminyum folyo ısındığında malesef yiyeceğe yüksek oranda alüminyum geçişi oluyor. Folyonun hangi tarafının besinle temas etmiş olduğu mühim olmaksızın ısı arttıkça bu geçiş de artıyor. Bu sebeple kamp ateşinde yada fırında  vs. alüminyum folyo içinde pişirme seçeneğinin net bir halde zararı olan bulunduğunu söyleyebiliriz.

Yiyeceği ne kadar uzun süre pişirir ya da alüminyum içinde muhafaza edersiniz yiyeceğe daha çok nüfuz ediyor. Bununla beraber yapraklı sebzeler, domates ve turunçgiller benzer biçimde asidik yiyecekler daha çok alüminyum emiyor. Meydana getirilen kontrol sonuçlarına gore folyo ile pişirilen besin ürünlerinin içindeki alüminyum miktarı averaj 200 kat artıyor. Latife değil, ciddi bir miktar. Dolayısı ile “alüminyum folyo ile yiyecek pişirmek ciddi şekilde zararlıdır” doğru bir söylem olur.

Folyonun pişirme dışındaki işlevlerinde (soğuk kullanımda) sorun yok. Şu demek oluyor ki mesela elmanızı yada hazırlamış olduğumuz soğuk sandviçlerimizi kısa süreli muhafaza etmek için alüminyum folyoyu kullanabilirsiniz.

Folyo için dikkat edilecekler diye bir bölüm yazmaya gerek kalmıyor, bu sebeple pişirme işleminin sağlığa zararı olan olduğu tüm kaynaklar tarafınca onaylanmış.

Fazla alüminyum ‘un vücuda ziyanı nedir?

Günlük dozun aşılması durumunda seneler içinde;

  • Sinir sistemine zarar verir
  • Bağışıklık sistemine zarar verir
  • Kemik erimesine sebebiyet verir
  • Böbreklerin sindirimek için yorulması sebebi ile böbrek yetmezliği sorunları çıkarabilir
  • Ek olarak Alzheimer hastalarının beyninde yoğun oranda alüminyum ‘a rastlanmaktadır. Yalnız Alzheimer ‘a niçin olduğu ile ilgili fazlaca net bir data yok.