>
08.12.2024 - Aluminyumcuyuz & Alüminyum üzerine güncel bilgiler

Alüminyum Eloksal Hattı kurulurken nelere dikkat edilmelidir? (2.Bölüm/ 8.Bölüm)

aluminyumcuyuz

Yazarın şu ana kadar yazılmış 146 makalesi bulunuyor.

Alüminyum Eloksal Hattı kurulurken nelere dikkat edilmelidir? (2.Bölüm/ 8.Bölüm)
Alüminyum eloksal hattı kurulurken çeşitli faktörlere dikkat etmek gerekir. Öncelikle kurulum yapılacak olan bölgenin sanayi içerisinde bulunması ve CED raporu alınması kolay bir bölgede olması gerekir.
Alüminyum eloksal hattı kurulurken gerekli olan bir diğer faktör, eloksal kimyasallarının bazılarının zehirli olması ve cilde temas etmemesi gerektiğinden, fabrika yerleşim planının oldukça hassas ve hem hızlı üretime, hem de güvenli üretime uygun olarak çizilmesi gerekmektedir.
Alüminyum eloksal hattı genellikle fabrika içerisinde düz bir zemine inşa edilir. Bahsettiğimiz üzere farklı bir çok havuz bulunmaktadır. Bu havuzlar, eğer fabrika arazisi sizinse yer eşilerek, yere gömülmesi gerekir. Bu durum alüminyum eloksal işlemi yapılırken, belki ilk aşama da yüksek maliyet ödemenizi fakat ilerleyen aşamalarda daha düşük maliyetle üretim yapmanızı sağlar.
Eloksal hattı genelde devam eden düz bir hat üzerine yapılır. Bu hattın bir tarafından monte edilen alüminyum profiller ya da parça alüminyumlar, hat üzerindeki havuzlara belirli süreler girerek, en son havuzdan çıkarlar. Böylece eloksal işlemi yapılmış olur.
Atölyenin durumuna göre hat L şeklinde ya da U şeklinde de olabilir. Farklı atölyeleri incelerken asma katta çalışan atölyeler dahi gördüm. Tabi ki yer olmadığı için bu uygulama yapılmıştı. Bu gibi durumlarda yüksek güvenlik tedbirleri almak gerekir ki alüminyum eloksalı yapılırken, bir problem çıkmasın.
Alüminyum eloksal hattının normal kurulum süresi 8-10 aydır. Kimi firmalar hızlıca alüminyum eloksal üretimine geçmek için bunu daha kısa sürede talep ederler. Bu güne kadar 6000 Amper lik en basit bir hattın kurulumu en hızlı 98 günde tamamlanmıştır.
Yurtiçi alüminyum eloksal hattı kurulumu yapan firmalar tüm hattı size sunarlar. Yani alüminyum eloksal işleminde kullanılan tanklar dahil olmak üzere borulama sistemleri, drenaj sistemleri, hava emiş ve vakum sistemleri vb. her türlü ekipmanı kendileri sunarlar. Fakat sundukları hatlar yarı otomatik olarak tabir edilen hatlardır. Ya da alüminyum eloksal de manuel alüminyum eloksal tesisi sunarlar. Gelin bu tabirler ne manaya geliyor bunları öğrenelim.
Manuel alüminyum eloksal tesisi nedir?Manuel alüminyum eloksal tesisi ne manaya gelir?
Alüminyum eloksal işleminde bahsettiğimiz üzere kimyasallar kullanılır. Bu kimyasalların içerisine sırasıyla girdirilip çıkarılan alüminyum profiller ya da parça alüminyumlar, eloksal işleminin yapılması için belirli çözünürlükteki bu kimyasalların içerisinde belirli süreler kalmaları gerekir. Böylece alüminyum eloksal yapılmış olur. Alüminyum eloksal yapılırken bu tankların çözünürlükleri belirli seviyelerde tutulması gerekir. Fakat manuel sistemlerde eski dedelerimizin bahsettiği üzere maşraba ile eloksal tesisisnin başındaki işçiler çmzünürlüğü kendileri ayarlarlar. Ayrıca ellerinde kullandıkları vinç kumandasını kendileri belirli süreler tutatak hareket ettirirler. Yani havuzların çözünürlüğü ve malzemenin ne kadar havuz içerisinde kalacağı operatöre bağlıdır. Operatör eğer fazla ya da az unutursa, eloksal işlemi çok efektif olmayabilir. Bu gibi hatlarda yaşanan en önemli sorun, 10 m ya da 15 mikron istenen bir eloksal değerinin tam olarak tutturulamamasıdır. Alüminyum manuel eloksal hatlarının en önemli özelliği ucuz olmasıdır. Özellikle parça eloksal yapan firmalar piyasa da manuel alüminyum eloksal tesisi kurdururlar.
Yarı otomatik alüminyum eloksal tesisi nedir? Yarı otomatik alüminyum eloksal tesisi ne manaya gelir?
Yarı otomatik alüminyum eloksal tesisi, alüminyum eloksal tesisi operatörünün bir joystick ile üretimi kontrol etmesidir. Hatlarda üretim rahatlıkla joystick yardımıyla kumanda edilir. Fakat eloksal tesisi kimyasalları yine opearatöre bağlıdır. Bu da eloksal işleminin yine problemli çıkmasına neden olabilir. Eğer operatör o gün zihinsel olarak doluy ise, ve eloksal de biraz ceviktirse, ya da profil üzerindeki gözeneklerin açılması sırasında az bekletirse, eloksal kalitesi düzgün olmayabilir. Yarı otomatik eloksal tesisleri ülkemizde oldukça yaygındır. Hemen hemen tüm firmalarda bulunur. Bu tesisisn kullanılması için yetenekli ve eloksal den anlayan uzman operatörler gereklidir. Bu tarz tesislere örnek olarak politeknik, treks mühendislik gibi firmalar örnek verilebilir.
Tam otomatik alüminyum eloksal tesisi nedir? Tam otomatik alüminyum eloksal tesisi ne manaya gelir?
Tam otomatik eloksal tesisi, alüminyum profilin baralara bağlanmasından itibaren, tüm işlemlerin otomatik yapıldığı tesistir. Makine iki adet kumandaya sahiptir. Bu kumandalar bildiğiniz bilgisayar ekranlarıdır. BU ekranlardan hangi mikron eloksal istiyorsanız onu yaarsınız., ve makine o eloksali gerçekleştirir. Maşraba ile kimyasal taşımak yoktur. Aynı şekilde, üst taraftaki vinnci hareket ettirmekte sizin tasarrufunuzda değildir. Makine buu da otomatik hareket ettirir. Eloksal yapılırken bir çok değişken vardır. Bu değişkenler, sıcaklık, konsantrasyon, voltaj, amper, alüminyumdaki demir vb. oranları. Tüm bu değilkenlere göre eloksalinizin kalitesi değişecektir. Dolayısı ile eloksal işlemini hatasız yapmanız iin tüm bu etkenleri birlikte mütaaala etmek ve birlikte düşünerek organize etmek gerekir. Otomatik hatta bu işlemler de otomatiktir. Yani ısıtma otomatik yapılır. Eloksal havuzlarının konsantrasyonu ya çözünürlüğü durmadan kontrol edilir ve otomatik dozajlama pompası ile otomatik dozajlama işlemi yapılır.
Bu tarz tesislerde vincin çalışması da otomatiktir. Özellikle sektörde Gazzani (Mecanica) firmasının patentli avare konveyör sistemi alüminyum eloksal işlemin oldukça kolaylaştırır. Konveyör siz müdahale etmezsiniz makine bilgisayarı sırada hangi işlem varsa, otomatik olarak o işleme gider ve eloksal aşamaları gerçekleştirilir. Otomatik hatlarda bir diğer önemli husus mavi eloksal yapılabilmesidir. İki çeşit renklendirme yapılır. Bunlardan bir tanesi elektrocolor bir diğeri interference renklendirmedir. Elektrocolor hemen hemen bir çok işletmede bulunur. Bu firmalar standart ernleri üretirler. Bir de interference renklendirme vardır. Yine Gazzani firmasının patentli ürünü ile mavieloksal de yapabilirsiniz. Makine bilgisayarı dalga boyları ile oynayarak, dilerseniz mavi dilerseniz istediğiniz renk eloksal yapabilir. Sizin yapmanız gereken sadece talep ettiğiniz rengin ral kodunu makineye yazmaktır. Makine otomatik olarak bu işlemi gerçekleştirir. Böylece otomatik alüminyum profil renkli eloksal işleminiz gerçekleştirilir. Mavi eloksal Türkiye de bir çok firmanın yapamadığı bir işlemdir. Çünkü bu işlemi yapan makine ve yazılım fazla gelişmiş değildir. Özellikle dünya üzerinde yapmış olduğumuz gezilerimde Gazzani firmasının 500.000 Amperlik tesisler de dahi otomatik eloksal ve otomatik interference renklendirme sistemini gördüm. Firma yine aynıydı. Farklı bazı firmalarda Monti firmasının eloksal hatlarını da gördüm. Otomatik eloksal hattında yine mantıklı hatları olan firma, interference renklendirme sistemlerinde düşündüğümün biraz altındaydı.
Otomatik eloksal tesislerinde sadece 1 kişi bilgisayar odasında bulunur. Otomatik eloksal tesislerinde bilgisayar odası eloksal hattının tam ortasındadır. Operatörün tek görevi, eloksal sisteminin ve havuzlarının içerisine parça düşüp düşmediğini kontrol etmektir.
Tam otomatik Alüminyum Eloksal hattı bahsettiğimiz üzere oldukça zor bir işlemdir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için kimi firma kendi yazılımını kendisi yapar ( Örneğin Gazzani) ve bu bağlamda oldukça başarılıdır. Çünkü tam otomatik alüminyum eloksal hattı üretimi, özellikle yazılımda bir ihtiyaç duyulduğu zaman anında müdahale edilmesini gerektirir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.