>
20.09.2024 - Aluminyumcuyuz & Alüminyum üzerine güncel bilgiler

Alüminyum Döküm Teknikleri

emre toktas

Yazarın şu ana kadar yazılmış 21 makalesi bulunuyor.

Alüminyum döküm parça üretimi için kokil döküm, metal enjeksiyon döküm, kum döküm, alçak tazyik döküm benzer biçimde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler üretilecek parçanın fizyolojik özellikleri, şekli, kalitesi ve üretim miktarına bakılırsa tercih edilmektedir.

Kum döküm yöntemi alüminyum döküm sektöründe oldukca yaygın olarak kullanılmaktadır. Alüminyum kum dökümü için üretilecek parçanın ahşap yada araldite çekilmiş modeli olmalıdır. Kum dökümler evvelde hazırlanmış hususi kalıp kumları ile yapılmakla beraber daha oldukça şişman ve öteki döküm yöntemlerine uygun olmayan parçalar için tercih edilir. Kum döküm yönteminin işçiliği ve emeği fazla olduğundan azca sayıda ve düşük yüzey kalitesine uygun üretimler için tercih edilirler.

Kokil döküm yöntemi, devletimizde yaygın olarak kullanılmayan döküm metodudur. Kokil döküm uygulaması iyi bir deneyim gerektirmekle birlikte teknolojiyede gereksinim duyulmaktadır. Alüminyum kokil döküm uygulamasında en mühim şey kalıptır. Kalıp maliyeti yüksek olmakla beraber seri üretimler için ekonomiktir. Daha oldukca minik ve karmaşık yapılı parçalar için tercih edilir. Çıkan parçanın yüzey kalitesi ek bir temizleme gerektirmeyecek kadar temizdir. Kokil döküm uygulamasında kum döküm yöntemine gore işçilik ve emek daha azdır.

Metal Enjeksiyon Döküm yöntemi yaygın olarak kullanılan döküm yöntemlerindendir. Fazlaca adetli parça üretimleri için tercih edilir. Kalıp maliyetleri öteki döküm yöntemlerine gore daha düşüktür. Hususi enjeksiyon makinaları yardımıyla erimiş sıvı metal tazyik desteğiyle kalıp boşluğuna doldurularak üretim gerçekleştirilir.